Disclaimer : This is not the official website of CBSE-NET.

05/11/2017

Solved Question Paper - UGC NET NOV 2017 Paper-I

UCG NET Solved Question Paper NOV 2017 Paper-1 (General Paper)


(Last Updated on 06.11.17). Download/see solved question paper of UGC NET NOV 2017 Exam held on 05.11.2017. This Question Paper is solved with the help of unofficial answer key of CBSE NET NOV 2017 exam.

CBSE NET Solved Q. Paper 05 Novemebr 2017 Paper-I


CBSE UGC NET Solved Question Paper November 2017 Paper-1 (General Paper)

1. Just melting ice-cubes do not change a glass of water to overflow. Melting sea – ice does not increase change volume. What type of argument is it?

(1) Psychological 
(2) Statistical
(3) Analogical
(4) Hypothetical

Ans. : (3)

2. A postman walked 20 m straight from his office, turned right and walked 10 m. after turning left he walked 10 m and after turning right walked 20 m. He again turned right and walked 70 m. how far he is from his office?

(1) 60 m
(2) 20 m 
(3) 50 m 
(4) 40 m 

Ans. : (3)

3. Given below are two premised (a and b). From those two premises four conclusions (i), (ii), (iii) and (iv) are drawn. Select the code that states the conclusion/conclusions drawn validity (taking th e premises singularly or jointly).

Premises 
(a) All bats are mammals.
(b) No birds are bats.

Conclusions :
(i) No birds are mammals.
(ii) Some birds are not mammals.
(iii) No bats are birds.
(iv) All mammals are bats.

Code : 
(1) (iii) only
(2) (iii) and (iv) only
(3) (i) only)
(4) (i) and (ii) only

Ans. : ?

4. A good communicator begins his/her presentation with a:

(1) Repetitive phrase  
(2) Ice-breaker
(3) Complex question
(4) Non-sequitur

Ans. : (2)

5. The classroom communication should essentially be:

(1) Abstract 
(2) Non-descriptive 
(3) Contrived 
(4) Empathetic 

Ans. : (4)

6. In the series 1, 6, 15, 28, 45 … the next term will be :

(1) 56
(2) 84 
(3) 66
(4) 76 
Ans. : (3)

7. Ajay is a friend of Rakesh, Pointing to an old man Ajay asked Rakesh who is he? Rakesh said “His son is my uncle”. The old man is related to Rakesh is : 

(1) Father 
(2) Uncle 
(3) Grandfather
(4) Father-in law
Ans. : (1)

8. The spatial audio reproduction in a classroom can reduce the students’: 

(1) Motivation for excellence 
(2) Interest in technology orientation 
(3) Cognitive load in understanding 
(4) Respect for the teacher 
Ans. : (3)

9. It is Truism to say that no one was there when life first appeared on earth. Any assertion about life’s origin thus, should be treated as a theory. The above two statements constitute : 

(1) An argument 
(3) A conjecture 
(3) A historical explanation 
(4) A narrative 

Ans. : (1)

10. In a classroom probability of message reception can be enhanced by :

(1) Increasing the information load 
(2) Using high decibel audio tools 
(3) Establishing a viewpoint 
(4) Exposing the ignorance of students

Ans.: (4)



0 comments:

Post a Comment

UGC NET NOV 2017 Answer Key Paper-I, II & III Exam 05.11.17 @ cbsenet.nic.in

CBSE UGC NET Answer Key NOV 2017 (5th November) (Final) (Latest Updated on 09.01.18). Download  UGC NET NOV 2017 Answer Key  for  P...

Get Latest Updates

Recent Posts

Total Pageviews